Edirne Valiliği
Edirne Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Edirne Valiliği
Edirne Valiliği

Edirne Yerlilerinden Edirne Sümbülü Hakkında Bunları Biliyor musunuz?

02 Haziran 2020
Edirne Yerlilerinden Edirne Sümbülü Hakkında Bunları Biliyor musunuz?

Trakya Üniversitesi (TÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyelerince 1988 yılında keşfedilerek bilim dünyasına tanıtılan Edirne Sümbülü (Bellevalia Edirnensis), tehdit altındaki bir tür olarak değerlendiriliyor.

TÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sergun Dayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunanistan'da da popülasyonu tespit edilen Edirne Sümbülü'nün, Balkan endemik türü olduğunu söyledi.Sümbülün Edirne’de 6 lokasyon, Kırklareli’nde 1 lokasyon ve Yunanistan’da bir lokasyon olmak üzere dünyada toplam 8 lokalitede kaydı bulunduğunu, bunların çok az sayıda birey içerdiğini ve en büyük popülasyondaki sayının bini geçmediğini vurgulayan Dayan, şöyle devam etti:

"Bitki, taban suyunun yüksek olduğu çayır alanlarda yetişiyor. Takip ettiğimiz 6 lokasyon içerisinde orman ekosisteminde bulunan sadece Edirne Tavuk Ormanı var. Zaten bugün türün tehdit altında bulunma sebebi habitatlarındaki öncelikle insan kaynaklı hasarlar. Bunun başında tarım alanlarının genişlemesi, türü tehdit eden temel unsurların başında yer alıyor."

Osmanlı Sarayı’nın Has Bahçesi olarak da bilinen Tavuk Ormanı başta Edirne Sümbülü olmak üzere 7-8 tane endemik türe ev sahipliği yapıyor.

Edirne Sümbülü çok önemli bir tür olup, Tavuk Ormanında büyük bir popülasyona sahip. 2017 yılında yapılan sayımda 250 çiçekli birey görülmüştür.

Edirne Sümbülü'nün orman alanına girdiği tek yer olan  Tavuk Ormanı Sayın Bakanımızın 21.10.2019 tarihli ve 246728 sayılı oluru ile “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ile “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ilan edilerek Bakanlığımız tarafından koruma altına alındı.

Çocuklarımıza, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak adına; iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önlemek, hayvan, bitki ve endemik türleri korumak, ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızı muhafaza etmek için çalışıyor, birçok doğal alanı korumamız altına alıyoruz.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır